پاداش و مجازات
(گزيده اى از كتاب : ثواب الاعمال و عقاب الاعمال )

شيخ صدوق
انتخاب و ويرايش : رضا شيرازى

- ۵ -


ثواب دست كشيدن بر سر يتيم
1. امام صادق عليه السلام از پدرانش نقل مى نمايد كه اميرالمومنين عليه السلام فرمودند: هيچ زن و مرد مومنى نيست كه بر سر يتيمى دست بكشد ، مگر اين كه خداونند به عدد هر مويى كه دستش را بر آن مى كشد ، حسنه اى براى او مى نويسد .
2. امام باقر عليه السلام نقل مى نمايند كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه از سختدلى خود ناراحت باشد ، مى تواند نزد يتيمى رفته ، او را مورد لطف و محبت خويش قرار داده و بر سرش دست بكشد تا با خواست خدا دلش نرم شود .
و در حديث ديگرى فرمودند: او را بر سر سفره خويش نشانده و بر سرش ‍ دست بكشد و تا دلش نرم شود؛ زيرا همانا هنگامى كه اين عمل را انجام دهد ، به خواست خداوند عزوجل دلش نرم مى شود .
ثواب ساكت كردن گريه يتيم
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: همانا هنگامى كه يتيم بگريد ، عرش خدا مى لرزد ، و خداى متعال مى فرمايد: چه كسى بنده مرا كه پدر و ماردش را در كودكى از او گرفته ام گريانده است ! به عزت و جلالم سوگند كسى او را ساكت نمى گرداند؛ مگر اين كه بهشت را براى او واجب مى گردانم .
ثواب بردن تحفه براى خانواده و خوشحال كردن دختر يا پسر
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه به بازار رفته تحفه اى خريده و آن را براى خانواده اش بياورد ، مانند كسى است كه براى نيازمندان صدقه برده باشد . و بايد در دادن آن تحفه ، دختران را بر پسران مقدم داشته و ابتدا به دختران بدهد . همانا كسى كه دخترى را خوشحال كند ، گويا يكى از فرزندان حضرت اسماعيل عليه السلام را از بردگى آزاد كرده است . و كسى كه پسرى را خوشحال كند ، گويا از عظمت خداوند گريسته است . و كسى كه از عظمت خداوند بگريد ، خداوند او را به بهشت نعمتها مى برد.
ثواب پدر دختران
1. امام صادق عليه السلام فرمودند: دختران ، حسنه ، و پسران ، نعمت هستند . در مقابل حسنه ثواب مى دهند و در مقابل نعمت حساب مى كشند 2. پيامبر صلى الله عليه و آله را به تولد حضرت فاطمه عليه السلام مژده دادند . آن حضرت صلى الله عليه و آله به اصحاب خود نگريسته و ناراحتى را در سيماى آنان مشاهده نمود. فرمود: چرا ناراحت شديد! گياه خوشبويى است كه آن را مى بويم و رزق او با خداست .
مجازات دشمنى با اهل بيت پيامبر
امام صادق عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه با خانواده ما دشمنى نمايد ، خداوند او را يهودى بر مى انگيزد .
عرض كردند: اى رسول خدا! گرچه شهادتين را بگويد؟
فرمودند: بله ؛ زيرا شهادتين را فقط به خاطر ريخته نشدن خون خود يا فرار از جزيه دادن همراه با خوارى ، گفته است .
آنگاه دوباره فرمودند: كسى كه با خانواده ما دشمنى كند؛ خداوند او را يهودى برمى انگيزد .
عرض كردند: چگونه اى رسول خدا؟
فرمود: اگر دجال را درك كند ، به او ايمان خواهد آورد .
مجازات ندانستن حق اهل بيت
راوى مى گويد امام زين العابدين عليه السلام از ما پرسيدند: كدام نقطه از زمين بهتر است ؟
عرض كردم خدا و رسول او و پسر رسولش داناترند .
فرمودند: برترين مناطق بين ركن و مقام است و اگر مردى به اندازه حضرت نوح عليه السلام عمر كند - نهصد و پنجاه سال - و در آن مكان روزها را روزه گرفته و شبها را عبادت كند ، آنگاه بدون ولايت ما با خداوند ملاقات كند ، اين كارها براى او هيچ سودى نخواهد داشت .
مجازات مرگ در حال نشناختن امام
راوى مى گويد: از امام صادق عليه السلام درباره فرمايش رسول اكرم صلى الله عليه و آله پرسيدم كه فرموده اند: كسى كه بميرد و امام خود را نشناسد ، با مرگ زمان جاهليت از دنيا رفته است .
امام صادق عليه السلام فرمودند: زمانى كه نفس انسان به اين جا رسيد و با دست به سينه اش اشاره كرد - بيشرين احتياج را به او خواهد داشت يعنى به شناخت امام خود .
آنگاه فرمودند: عقيده تو در اين مورد درست است .
مجازات به عهده گرفتن رهبرى جامعه اى كه در آن جامعه عالم تر و فقيه تر از او باشد
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه رهبرى جامعه اى را به عهده بگيرد و در آن جامعه دانشمندتر و فقيه تر از او باشد ، آن جامعه تا روز قيامت به انحطاط مى رود .
مجازات صلوات نفرستادن بر پيامبر در نماز و هنگامى كه نام او را مى برند .
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه نماز بخواند و در نماز بر پيامبر صلى الله عليه و آله صلوات نفرستد ، با نماز خود راه غير بهشت را پيموده است .
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه نام مرا پيش او ببرند و بر من صلوات نفرستد و به جهنم برود ، خداوند او را از رحمت خود دور گرداند . و نيز فرمودند: كسى كه نام مرا پيش او ببرند و او صلوات بر من ررا فراموش كند ، در راه بهشت به اشتباه مى افتد .
مجازات دشمن و منكر ولايت و جانشينى اميرالمومنين و شك كننده در اين مطلب
1. امام صادق عليه السلام فرمودند: شرابخوار مانند بت پرست است و دشمن آل محمد بدتر از اوست .
عرض كردم : فدايت گردم چرا؟
فرمودند: زيرا بدون ترديد بالاخره روزى شرابخوار مشمول شفاعت خواهد شد ، ولى اگر اهل آسمان و زمين دشمن اهل بيت را شفاعت كنند شفاعت آنها پذيرفته نخواهد شد .
2. راوى مى گويد: از امام كاظم عليه السلام شنيدم كه فرمودند: همانا خداوند عزوجل در وقت هر نماز براى بندگان مومن و معتقد خود رحمت مى فرستد و براى عده اى ديگر لعنت .
عرض كردم : براى چه كسانى ؟
فرمودند: براى كسانى كه حق ما را انكار كرده و ما را تكذيب كردند .
3. امام صادق عليه السلام نقل مى نمايد كه امام باقر عليه السلام فرمودند: خداى متعال امام على عليه السلام را نشانه اى بين خود و خلقش قرار داده است كه و جز او نشانه ديگر نيست ؛ پيرو او مومن و منكر او كافر و كسى كه بر او شك كند ، مشرك است .
4. راوى مى گويد: از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: اگر همه مردم روى زمين ولايت امام على عليه السلام را انكار كنند ، خداوند همه آنها را عذاب نموده و به جهنم مى برد .
5. امام صادق عليه السلام فرمودند: جبرييل بر پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: خداوند به تو سلام رسانيده و مى فرمايد: آسمانهاى هفتگانه و آنچه در آنهاست و نيز زمينهاى هفتگانه و آنچه روى آنهاست و را آفريده و هيچ مكانى را ارجمندتر از ركن و مقام نيافريدم . اگر بنده اى از هنگامى كه آسمانها و زمينها را آفريدم در اين مكان به درگان من دعا كند ، سپس در حالى كه منكر ولايت على عليه السلام است مرا ملاقات كند: او را به صورت به جهنم مى افكنم .
6. ميسربياع زطى گويد: به ديدن امام صادق عليه السلام رفته و به او عرض كردم : فدايت گردم ! همسايه اى دارم كه فقط با صداى او بيدار مى شوم يا قرآن خوانده ، آيات آن را تكرار كرده و گريه و تضرع مى كند ، يا با گريه و تضرع دعا مى كند ، مى گويند او از همه حرامهاى خداوند پرهيز مى كند .
آن حضرت عليه السلام فرمودند: اى ميسر! آيا اعتقادات تو را هم دارد؟
عرض كردم : خداوند مى داند .
سال آنده كه به حج رفتم ، از اعتقادات او پرسيدم : معلوم شد كه اصلا ولايت اهل بيت را ندارد . دوباره به ديدار آن حضرت رفته و از آن مرد سخن گفتم .
او دوباره سوال سال گذشته را تكرار نموده و فرمودند: آيا به اعتقادات تو معتقد است ؟
عرض كردم : خير .
فرمودند: اى ميسر كدام نقطه زمين محترم تر است ؟
عرض كردم : خدا و رسول او و پسر رسولش داناترند .
فرمودند: اى ميسر! بين ركنو مقام يك گلزار از گلزارهاى بهشت و بين قبر رسول خدا و منبر او نيز گلزار ديگرى از گلزارهاى بهشت است . اگر خداوند عمر بنده اى را آن قدر طولانى نمايد كه هزار سال بين ركن و مقام و بين قبر رسول خدا و منبرش ، او را عبادت كند؛ آنگاه همان گونه كه قوچ زيبا را ذبح مى كنند ، او را مظلومانه در بسترش بكشند و سپس بدون ولايت ما خداوند عزوجل را ملاقات كند ، سزاوار است كه خدا او را با صورت به آتش جهنم بيفكند .
مجازات قدريه 17
امام صادق عليه السلام فرمودند: بدعت گذاران را در روز قيامت مى آورند و همان گونه كه بينى سفيد در گاو سياه نمايان است ، قدريه نيز در ميان آنها مشخص هستند . خداوند خطاب به آنها مى فرمايد: چه هدفى داشتيد؟
مى گويند هدف ما را رضايت تو بود .
خداوند مى فرمايد: از شما چشم پوشيده و گناهانان را بخشيدم جز قدريه ؛ زيرا بدون شك آنها از راهى كه نمى دانستند؛ مشرك شدند .
مجازات مدعى امامت در صورتى كه امام نباشد
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه اهل امامت نباشد و ادعاى امامت كند كافر است .
مجازات قابيل ، نمرود ، دو نفر از بنى اسرائيل كه قوم خود را يهودى و مسيحى كردند ،فرعون و دو نفر از اين امت
راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند؛ در روز قيامت ، عذاب هفت نفر از همه سخت تر است : فرزند حضرت آدم عليه السلام كه برادرش را كشت ؛ نمرود كه با ابراهيم عليه السلام در مورد خداوند بحث و خدا را انكار كرد؛ دو نفر از بنى اسرائيل كه قوم خود را يهودى و مسيحى نمودند؛ فرعون كه گفت : من بالاترين خداى شما هستم ؛ و دو نفر از اين امت كه يكى از آنها بدتر از ديگرى است و در تابوتى شيشه اى در زير جهنم در درياهايى از آتش قرار دارد .
مجازات قاتل امام حسين عليه السلام
1. امام صادق عليه السلام نقل مى كند: كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند:
هنگامى كه روز قيامت فرا رسد ، گنبدى از نور براى فاطمه عليه السلام مى سازند . در اين هنگام در حالى كه امام حسين عليه السلام سرش را در دست گرفته ، به سوى گنبد مى آيد . همين كه حضرت فاطمه عليه السلام او را مى بيند؛ چنان مى گريد كه در صحراى محشر همه فرشتگان مقرب ، پيامبران مرسل و بندگان مومن به گريه مى افتند .
آنگاه خداوند مردى را به صورت مثال ، بدون سر ، و به بهترين شكل مى آفريند تا با قاتلان حسين عليه السلام بستيزد و مبارزه كند . سپس ‍ خداوند قاتلان و تمام كسانى كه در قتل او شركت داشتند ، را جمع نموده و آن مثال همه آنها را مى كشد . دوباره زنده مى شوند و اميرالمومنين عليه السلام آنها را مى كشد . دوباره زنده مى شوند امام حسن عليه السلام آنها را مى كشد . دوباره زنده مى شوند و امام حسين عليه السلام آنها را مى كشد . دوباره زنده مى شوند و هيچ كسى از دودمان ما نمى ماند؛ مگر اينكه يك بار آنها را مى كشد .
در اين هنگام خشم ها فروكش كرده و غمها را فراموش مى شود .
آنگاه امام صادق عليه السلام فرمودند: خدا شيعيان ما را رحمت كند! به خدا سوگند شيعيان ما مومنين حقيقى هستند . به خدا سوگند كه در اين مصيبت با غم و اندوه طولانى با ما شريك شدند .
2. قاسم بن اصبغ بن نباته مى گويد: شخص زيبا و بسيار سفيدى از قبيله بنى دارم كه شاهد قتل امام حسين عليه السلام بود ، را ديدم سياه رو شده بود . به او گفتم : به خاطر تغيير رنگ صورتت تو را به زحمت شناختم .
گفت : مرد سفيد رويى از ياران حسين عليه السلام را كه بر پيشانيش اثر سجده بود ، كشته و سر او را به همراه بردم .
قاسم بن اصبغ بن نباته مى گويد: (در روزى كه او را كشته بود) او را خوشحال و سوار بر اسب ديدم كه سر او را به سينه اسب آويزان كرده بود . و اين سر مرتب به دستان اسب مى خورد . به پدرم گفتم : كاش كمى آن سر را بالا مى برد . ببين دستان اسب با آن سر چه مى كند .
پدرم گفت : فرزندم ! بلايى كه بر سر او آورده اند ، دردناكتر از اين بوده است .
همان شخص خودش به من گفت : از وقتى را كشته ام ، هر شب در خواب به سراغم مى آيد ، شانه ام را گرفته و مى گويد: راه بيفت ؛ مرا به جهنم برده و در آن مى اندازد و تا صبح شود . يكى از همسران او كه صدايش را هنگام خواب شنيده بود ، مى گويد: شب تا صبح از فرياد او خوابمان نمى برد .
قاسم بن اصبغ بن نباتة مى گويد: با عده اى از جوانان قبيله پيش ‍ همسرش رفتيم و از همسرش حالات او را پرسيديم . او گفت : خودش همه چيز را گفته و راست گفته است .
مجازات ظلم ، قطع رحم ، قسم دروغ
امام باقر عليه السلام فرمودند: در كتاب امام على عليه السلام آمده است كه سه چيز است كه انجام دهنده آن نمى ميرد ، تا نتجه بد آن را ببيند: ظلم ، قطعع رحم ، و قسم دروغ كه به وسيله آن با خدا مى جنگند .
مجازات نيرنگ و فريب
امام حسن عليه السلام نقل مى نمايد كه اميرالمومنين عليه السلام مى فرمودند: نيرنگ و فريب در جهنم است .
مجازات خونريزى ، شرابخوارى و سخن چينى
1. امام صادق عليه السلام فرمودند: خونريز ، شرابخوار ، و سخن چين به بهشت نمى رود .
2. امام زين العابدين عليه السلام از امام حسين عليه السلام نقل مى كند كه اميرالمومنين عليه السلام فرمودند: بهشت بر سه نفر حرام است : سخن چين ، آدمكش ، شرابخوار .
مجازات متكبران
1. امام صادق عليه السلام فرمودند: خداوند عزوجل به سه نفر نظر رحمت نمى افكند؛ به كسى كه تكبر كند؛ به كسى كه از روى تكبر لباسش به زمين بكشد؛ و به كسى كه كالاهايش را با قسم رواج دهد .
همانا بزرگى فقط مخصوص خداوند بزرگ است .
2. امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در دلش به اندازه يك دانه خردلى تكبر باشد ، به بهشت نخواهد رفت و كسى كه در دلش به اندازه دانه خردلى ايمان باشد ، به جهنم نخواهدد رفت .
3. رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: در روز قيامت متكبران با همان بدن انسانى محشور مى شوند؛ ولى به كوچكى مورچه هاى ريز و مردم آنها را لگد مى كنند تا خداوند عزوجل از حساب مخلوقات خود فارغ شود . انگاه آنها را به جهنم مى برد . كاش فقط جهنم مى بود! چرك و كثافات فرج زناكاراان و چرك و خون جهنميان را مى خورد .
مجازات ادب نكردن گناهكار
1. امام صادق عليه السلام فرمودند:: نوجوانى در ميان قوم خود به سن نوجوانى برسد و او را به خاطر گناهانش ادب نكنند ، اولين مجازات خداوند عزوجل اين است كه روزى آنها را كم مى كند .
مجازات تصوير كشيدن ، گفتن خواب دروغ و گوش دادن به سخن كسى كه نمى خواهدسخنش را گوش دهند .
راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: سه نفر در رزو قيامت عذاب خواهند شد: كسى كه عكس حيوانى را بكشد ، تا وقتى كه روح در آن بدمد ، عذاب خواهد شد و هيچ گاه نخواهد توانست روح در آن بدمد ، كسى كه خواب دروغى را از خود نقل كند ، تا زمانى كهه دو دانه جو را گره بزند و عذاب خواهد شد و هيچ گاه توانست آن دو را گره بزند؛ و كسى كه به سخن عده اى گوش بدهد و آنها دوست نداشته باشند كه در اين صورت در گوشهايشان سرب مى ريزند .
مجازات خنديدن در حال گناه
امام صادق عليه السلام از پدرش عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه در حال انجام گناه خندان باشد ، در حالى كه به جهنم مى رود كه گريان است .
مجازات عمل براى غير خداوند عزوجل
امام كاظم عليه السلام از پدرانش عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: دستور مى رسد كه مردانى را به جهنم ببريد و و خداوند عزوجل به پيامرسانى مى فرمايد: به آتش بگو كه قدمهاى آنان را نسوزان و چون با آن به مسجد مى رفتند؛ رويشان را نسوزان ، چون به هنگام دعا رو به درگاه من كردند ، زبان آنها را نسوزان ، چون خيلى قرآن مى خواندند . دربان جهنم به آنها مى گويد: شما بدبختها ديگر كيستيد؟
مى گويند؟ ما براى غير خداوند عزوجل كار مى كرديم .
آنگاه : به آنان مى گويد: برويد مزدتان را از همان كسى كه بگيريد كه برايشان كار مى كرديد .
مجازات گوش دادن به حرف زن
امام صادق عليه السلام از پدرانش عليه السلام نقل مى نمايد كه اميرالمومنين عليه السلام فرمودند: كسى كه از زنش اطاعت كند ، خداوند او را به رو در جهنم مى اندازد .
پرسيدند: اين چه اطاعتى است ؟
فرمودند: اين كه زن بخواهد ، به حمام ، عروسى و فاتحه خوانى رفته و لباسهاى بدن نما بپوشد و او بگذارد.
مجازات بدون وضو نماز خواندن و يارى نكردن ضعيف
امام صادق عليه السلام فرمودند: يكى از نيكوكاران را در قبرش مى نشاندند و به او مى گويند: به عنوان عذالب الهى صد ضربه شلاق بايد به تو بزنيم .
او مى گويد: تحملش را ندارم .
آنها مرتبا تعداد را كم مى كنند و او مى گويد كه تحملش را ندارم تا به يك ضربه مى رسد كه مى گويند: هيچ چاره اى نيست ، بايد حتما اين ضربه را بزنيم .
مى پرسد براى چه ؟
مى گويند: به خاطر اين كه روزى بدون وضو نماز خواندى و بر ضعيفى گذر كردى و او را يارى ننمودى .
آنگاه به عنوان عذاب الهى ، ضربه اى به او مى زنند كه قبرش پر از آتش ‍ مى شود .
مجازات شهادت دروغ و كتمان شهادت
1. امام صادق عليه السلام فرمودند: شهادت دهنده به دروغ ، قبل از اين كه قدمى بردارد ، جهنم براى او واجب مى شود .
2. از امام صادق عليه السلام پرسيدند: شاهد دروغگو چگونه مى تواند توبه كند؟
فرمودند: هر مقدار مالى را كه به خاطر شهادت او از دست صاحب مال رفته است ، بايد به او پرداخت نمايند: اگر ثلث مالش را از دست داده ، ثلث مال ، و اگر نصف مالش را از دست داده ، بايد اين مقدار را به او بپردازد و اگر دو نفر شهادت دروغ داده اند و مالى از بين رفته است ، هر كدام از اين دو نفر بايد نصف آن مال را به صاحبش بپردازند .
مجازات سوگند دروغ به خدا ياد كردن
1. امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه قسم بخورد و بداند كه دروغ مى گويد ، محققا با خداوند عزوجل جنگيده است .
2 . امام باقر عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: از سوگند دروغ بپرهيزيد كه محققا باعث خالى شدن شهرها از اهلش مى شود .
3. امام صادق عليه السلام فرمودند: مكافات سوگند دروغ در اين دنيا پس از چهل روز مى رسد .
4. امام صادق عليه السلام فرمودند: قسم دروغى كه جهنم را بر انسان واجب مى كند ، اين است كه انسان با قسم خود ، باعث از بين رفتن حق مسلمانى شود و او مالش را از دست بدهد .
5. سلمان (ره ) به قبرستان آمده و گفت : سلام بر شما اى مومنان و مسلمانان كه ساكن قبرستان هستيد! اى كسانى كه اين جا سكونت كرده ايد! مى دانيد كه امروز جمعه است ؟
هنگامى كه به منزل بازگشت و خوابيد ، شخصى به خواب او آمد و گفت : سلام بر تو اى اباعبدالله ! سخن گفتى ، شنيدم . سلام كردى ، جواب داديم : گفتى : آيا مى دانى كه امروز جمعه است . ما مى دانيم پرندگان در روز جمعه چه مى گويند .
سلمان پرسيد: چه مى گويند؟
گفت : مى گويند: منزه است ، منزه است پروردگار مهربان و حكمران ما . كسى كه به دروغ به اسم او سوگند ياد كند ، عظمت او را نمى داند.
مجازات احتراز نكردن از بول
امام صادق عليه السلام فرمودند: بيشتر عذاب قبر به خاطر احتراز نكردن از بول است يعنى بگذارد نجس شود يا پس از نجاست به بول خود را آب نكشد.
مجازات اهميت ندادن به نماز
ابى بصير مى گويد به ام حميده به خاطر وفات امام صادق عليه السلام تسليت گفتم . من نيز گريستم . آنگاه گفت : اگر هنگام وفات آن حضرت عليه السلام حاضر بودى ، چيز عجيبى از او مى ديدى : هنگام وفات چشمانش را باز كرده و فرمودند: خويشانم را جمع كنيد .
ما نيز همه خويشان او را جمع كرديم . او نگاهى به آنان انداخته و فرمودند: شفاعت ما به كسى كه به نماز اهميت ندهد ، نمى رسد.
مجازات غسل جنابت نكردن
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در غسل جنابت يك تار مو را عمدا نشويد ، در جهنم خواهد بود .
مجازات كوتاه كردن سجده
راوى مى گويد: از امام باقر عليه السلام شنيدم كه فرمودند: مردى وارد مسجدى شد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله نيز در آن جا بود . سجده هاى خود را كوتاه تر از آنچه بايد باشد و در سجده لازم است ، انجام داد .
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: مثل كلاغ نوك زد . اگر بميرد با دينى غير از دين محمد از دنيا رفته است .
مجازات خواندن نماز در غير وقت آن
1. امام صادق عليه السلام نقل مى نمايند كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه نماز را در غير وقتش بخواند ، آن نماز سياه و تاريك بالا مى رود و مى گويد: خدا تو را ضايع كند؛ همانطور كه مرا ضايع كردى .
و هنگامى كه انسان در روز قيامت در پيشگاه خداوند عزوجل بايستد ، اولين چيزى كه از او سوال مى شود ، نماز است . اگر نمازش پاك بود ، ساير اعمالش نيز پاك خواهد بود ، و اگر نمازش پاك نبود ، ساير اعمالش نيز پاك نخواهد بود .
2. امام صادق عليه السلام فرمودند: فرشته اى فقط مامور نماز است و كار ديگرى ندارد و هنگامى كه انسان نماز خواند، نماز را گرفته و بالا مى برد . اگر نمازش از نمازهايى بود كه قبول نمى شود؛ خداوند مى فرمايد: آن را به بنده ام برگردان .
او نيز نماز را برگردانده و به صورت نمازگزار مى زند؛ و به او مى گويد: آه كه چقدر با اعمالت مرا به دردسر مى اندازى !
3. امام صادق عليه السلام از پدرانش عليه السلام از اميرالمومنين عليه السلام روايت نموده است كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: شيطان هميشه از فرزند آدم بيمناك بوده و از او مى ترسد؛ البته تا زمانى كه نمازهاى پنجگانه ر در وقتش بخواند . هنگامى كه اين نمازها را ضايع كرد؛ شيطان بر او جرى شده و او را به گناهان بزرگ مى كشاند .
مجازات حمد و سوره خواندن در حال اقتدا به امام جماعت
امام باقر عليه السلام نقل مى نمايند: اميرالمؤ منين عليه السلام فرمودند: كسى كه پشت سر امامى كه به او اقتدا كرده است ، قرائت نمايد و حمد و سوره را بخواند و بميرد؛ بى دين محشور مى شود.
مجازات درست به صف نايستادن پشت سر امام جماعت
امام صادق عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: اى مردم ! صفهايتان را درست كنيد؛ به طورى كه كتفاهايتان با هم تماس پيدا كرده و فاصله اى بين شما نباشد . در صفها متفرق نباشيد؛ تا خداوند دلهاى شما را متفرق نسازد .
مجازات ترك نماز واجب يا بى اهميتى به آن
امام صادق عليه السلام از پدرش عليه السلام از جابر نقل نموده است كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: بين كفر و ايمان ، فاصله اى جز ترك نماز نيست .
مجازات تاخير انداختن نماز عصر
1. راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه بدون فراموشى نماز عصر ر ترك كند تا آن را از دست بدهد، خداوند در روز قيامت او را بى اهل و مال مى گرداند .
2. امام باقر عليه السلام فرمودند: در مورد هر چه فريب خوردى ، در مورد نماز عصر فريب نخور و در حالى كه آفتاب سفيد و صاف است ، آن را بخوان ، زيرا همانا رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه نماز عصر را ضايع كند، بى اهل و مال خواهد بود .
عرض كردم : كجا بى اهل و مال خوئاهد بود؟
فرمودند: در بهشت .
عرض كردم : منظور از ضايع كردن آن كدام است ؟
فرمودند: به خدا سوگند! منظور اين است كه آن را نخواند تا آفتاب زرد شود يا غروب كند .
مجازات نخواندن نماز عشاء تا نيمه شب
امام باقر عليه السلام فمرودند: فرشته گمارده ى مى گويد: كسى كه تا نيمه شب نماز عشا را نخواند، خداوند چشمانش را به خواب نبرد.
مجازات ترك نماز جماعت و نماز جمعه
1. امام صادق عليه السلام فرمودند: رسول خدا نماز صبح را خواندند . آنگاه رو به اصحاب نموده و نام چند نفر را برده و پرسيدند: اينان به نماز آمدند؟
عرض كردم : خير، اى رسول خدا!
فرمودند: آيا نيامدند؟ بدانيد هيچ نمازى براى منافقين سخت تر از اين نماز و نماز عشا نيست .
2. امام صادق عليه السلام از پدرش عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله با همسايگان مسجد شرط كرد كه به نماز جماعت حاضر شوند و فرمودند: اگر كسانى كه به نماز جماعت نمى آيند از كار خود دست برندارند، به موذن دستور مى دهدم كه اذان و اقامه گفته ، آنگاه به مردى از اهل بيتم كه همان على عليه السلام است ، دستور مى دهم بسته هاى هيزم را آورده و به خاطر نيامدن به نماز جماعت ، خانه هاى آنها را آتش بزند .
3. امام باقر عليه السلام فرمودند: نماز جمعه و اجتماع براى آن به همراه امام نيز واجب است . اگر مردى سه جمعه بدون علت آن را ترك كند، سه واجب را ترك كرده است ، و هيچ كس ، جز منافقين سه واجب را ترك نمى كند.
و كسى كه به خاطر بى رغبتى به نماز جماعت و جمع مومنين نماز جماعت را ترك كند، نمازى نخواهد داشت نمازش ارزش چندانى ندارد.
مجازات خوردن مال يتيم
راوى مى گويد: به ديدن امام صادق عليه السلام رفتيم . او شروع به سخن نموده و فرمود: كسى كه مال يتيم را بخورد، خداوند ظلمى را بر او يا فرزندانش مسلط مى گرداند . همانا خداوند عزوجل مى فرمايد: و كسانى كه پس از خود كودكان ضعيفى باقى مى گذارند و براى آنها مى ترسند، بايد تقوا پيشه كرده و درباره يتيمان مردم درست و به عدالت سخن بگويند 18
مجازات زكات ندادن
1. امام باقر عليه السلام فرمودند: همانا خداوند عزوجل در روز قيامت عده اى را در حالى كه دستهايشان به گردنشان بسته است ، از قبرهايشان بر مى انگيزد آنان حتى به اندازه سر انگشتى نيز نمى توانند چيزى را بگيرند . همراه آنان فرشتگانى هستند كه آنها را به سختى ملامت كرده و مى گويند: اينان كسانى هستند كه خير اندكى از خير بسيار را نداردند؛ اينان كسانى هستند كه خداوند عزوجل به ايشان عطا فرمود، ولى ايشان حق خداوند عزوجل را از اموالشان ، پرداخت نكردند .
2. راوى مى گويد: شخصى مى پنداشت در خواب از زنى مى ترسد و مى گفت : از ترس آن فريادى كشيدم كه همسايه ها شنيدند . او براى حل مشكلش مرا خدمت امام صادق عليه السلام فرستاد . امام صادق عليه السلام فرمودند: او بگو شايد زكات نمى دهد . او در جواب گفت : محققا و به خدا سوگند كه زكات مى دهم ، آن حضرت دوباره فرمودند: به او بگو زكات هم مى دهى حتما به اهل آن نمى دهى .
3. راوى از معصوم عليه السلام نقل نموده است : كسى كه قيراطى از زكات را نپردازد، نه مومن است و نه مسلمان .
امام صادق عليه السلام فرمودند: هيچ مالى در خشكى و دريا از بين نرفت ، مگر به خاطر زكات ندادن .
و نيز فرمودند: هنگامى كه قائم آل محمد صلى الله عليه و آله قيام نمايد، گردن كسى را كه زكات نپردازد مى زند.
مجازات خوردن يك روز از روزه ماه رمضان
راوى مى گويد: از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه روزه يك روز از ماه رمضان را بخورد، روح ايمان از آن خارج مى شود.
مجازات ترك حج واجب
راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه بميرد و حج واجب خود را به جا نياورد و علت حج نكردن او حاجتى باشد كه بدون برآوردن آن ، رفتن به حج براى او ممكن نباشد، يا مرضى كه به خاطر آن نتواند به حج برود، يا حاكمى كه او را از رفتن به حج منع كند، بايد يا يهودى بميرد يا مسيحى . هر كدام را خواست انتخاب كند و مسلمان از دنيا نمى رود.
مجازات يك بار قل هو الله احد نخواندن در سه روز
راوى مى گويد كه از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه سه روز بگذرد و سوره قل هو الله احد را نخواند، بدون ياور مانده و رشته ايمان از گردنش برداشته مى شود . بى ايمان مى شود . و اگر در اين سه روز بيمرد، كافر به خداى بزرگ است .
مجازات قل هو الله احد نخواندن در روز جمعه
راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه جمعه اى را سپرى كند و در آن قل هو الله احد نخواند و سپس بميرد؛ بر دين ابى لهب مرده است .
مجازات نخواندن قل هو الله احد در بيمارى و گرفتارى
راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه بيمار يا گرفتار شود و در بيمارى يا گرفتارى خود قل هو الله احد نخواند و در آن بيمارى يا گرفتارى بميرد، در جهنم خواهد مرد .
مجازات نخواندن قلهو الله احد در پنج نماز
راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنديم كه فرمودند: كسى كه يك روز را سپرى كند و پنج نماز بخواند و در هيچ كدام قل هو الله احد نخواند، به او مى گويند: اى بنده خدا! از نمازگزاران نيستى .
مجازات فراموش كردن سوره اى از قرآن
راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه سوره اى از قرآن را فراموش كند، در روز قيامت آن سوره در شكلى زيبا و درجه اى بلند براى او نمايان مى شود . وقتى آن را مى بيند، مى گويد: تو كيستى ؟ چقدر زيبايى ! اى كاش از آن من بودى !
او مى گويد: مرا نمى شناسى ؟ من فلن سوره هستم . اگر مرا فراموش نكرده بودى ، تو را به اين درجه مى رساندم .
مجازات ذليل كردن مومن
راوى مى گويد از امام صاد عليه السلام شنيدم كه فرمودند: خداوند عزوجل مى فرمايد: كسى كه بنده مومن مرا ذليل كند؛ بداند به جنگ من آمده است ، و كسى كه او را احترام و تكريم نمايد؛ بداند از غضب من در امان است .
مجازات يارى نكردن مومن
امام صادق عليه السلام فرمودند: مومنى نيست كه بتواند برادر مومنش را يارى كند ولى يارى نكند، مگر اين كه خداوند در دنيا و آخرت او را يارى نخواهد نمود.
مجازات پوشانيدن خود از مومن
امام صادق عليه السلام فرمودند: هر مومنى كه بين او و مومن ديگر مانع و حجابى باشد؛ بين او و بهشت هزار ديوار ميكشد كه بين هر ديوارى تا ديوار ديگر هزار سال راه است .
مجازات سود گرفتن از مومن
امام صادق عليه السلام فرمودند: سود گرفتن مومن از مومن از رباست .
مجازات حبس حق مومن
1. يونس بن ظيبان نقل مى كند كه امام صادق عليه السلام فرمودند: اى يونس ! كسى كه حق مومنى را نزد خود نگه داشته و به او ندهد؛ خداوند در روز قيامت پانصد سال او را سر پا نگه مى دارد تا آن قدر عرق كند كه چند دره از عرق او جارى شود و منادى از جانب خدا ندا مى كند: اين همان ظالمى است كه حق فلان مومنى را نزد خود نگهداشت و به او نداد .
چهل روز نيز سرزنش مى شود . سپس دستور مى رسد او را به جهنم ببريد.
2. امام صادق عليه السلام فرمودند: هر مومنى مال مومنى را كه به آن احتياج دارد حبس كند، به خا سوگند غذاى بهشتى را نچشيده ، و از نوشابه هاى سر بسته بهشتى نيز نخواهد چشيد.
مجازات تهمت زدن به مومن
امام باقر عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: ناسزا گفتن به مومنى فسق ، جنگ با او كفر، و خوردن گوشتش با غيبت گناه است .
مجازات نقل كردن طلبى به قصد رسوا كردن او
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه چيزى از مومنى نقل كند، با اين هدف كه او را رسوا كرده و شخصيتش را از بين ببرد تا از چشم مردم بيفتد، خداوند عزوجل او را از سرپرستى خود خارج و به سرپرستى شيطان وارد مى نمايد .
مجازات ممانعت از سكونت مومنى در خانه اش
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در خانه اى داشته باشد و مومنى محتاج سكونت در آن باشد و او نگذارد، خداوند عزوجل مى فرمايد: فرشتگانم ! بنده ام به بنده ديگرم در مورد سكونت در دنيا بخل ورزيد. به عزتم سوگند هيچگاه در بهشتم ساكن نخواهد شد .
مجازات جرات پيدا كردن بر خدا
امام صادق عليه السلام فرمودند: عده اى گناه بسيارى مرتكب شدند؛ ولى پس از مدتى از آن گناهان دورى كرده و از آن گناهان بسيار ترسان بودند . عده اى ديگر به آنان گفتند: گناهان شما به عهده ما .
خداى عزوجل بر آنها كه گناه را به عهده گرفته بودند . عذاب نازل نمود. سپس فرمود: آنان از من ترسيدند و شما بر من جرات پيدا كرديد!
مجازات قصد گناه
امام صادق عليه السلام فرمودند: همانا و محققا مومنى به خاطر قصد گناه ، از رزق خود محروم مى شود .
مجازات گناه
امام صادق عليه السلام فرمودند: اگر كسى قصد گناه كرد، نبايد آن را انجام دهد؛ زيرا همانا اى بسا كه بنده گناهى مرتكب مى شود و خداوند عزوجل او را ديده و مى فرمايد: به عزت و جلالم سوگند! هيچ گاه تو را نمى آمرزم .
مجازات انجام عمل به قصد رضايت خداوند و مردم
امام باقر عليه السلام فرمودند: اگر بنده اى به خاطر رضايت خداوند عزوجل و رسيدن به سراى آخرت كارى را انجام دهد و رضايت كسى از مردم را وارد اين قصد نمايد، مشرك است .
امام صادق عليه السلام نيز فرمودند: كسى كه به خاطر مردم عملى را انجام دهد، پاداش به عهده مردم است ؛ همانا هر ريايى ، شرك است .
امام صادق عليه السلام فرمودند: خداوند عزوجل مى فرمايد: كسى كه برا من و غير من عمل كند، آن عمل براى غير من خواهد بود .
مجازات خيانت ، سرقت ، شراب خوردن و زنا
1. رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: چهار چيز است كه وارد خانه اى نمى شود؛ مگر اين كه خانه خراب شده و با بركت ؛ آباد نخواهد شد؛ خيانت ، سرقت ، شراب خوردن ، زنا.
2. راوى مى گويد: از امام صادق عليه السلام حكم شرابخوار را پرسيدم . آن حضرت عليه السلام فرمودند: تا زمانى كه ذره اى شراب در رگهايش باشد، نمازش قبول نخواهد شد .
3. امام صادق عليه السلام فرمودند: همانا خداى عزوجل براى شر چند قفل گذاشته كه كليد اين قفلها شراب است . و دروغ بدتر از شراب است .
4. امام صادق عليه السلام نقل مى نمايند كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه اندكى از آنجه كه بسيار آن مست كننده است وارد رگى از رگهايش كند؛ خداوند عزوجل اين رگ را با سيصد نوع عذاب ، كيفر مى دهد .
مجازات خوردن گل
امام باقر عليه السلام فرمودند: همانا كسى كه گل بخورد، بدنش به خارش ‍ افتاده ، مبتلا به بواسير شده ، بيمار خواهد شد و نيروى ساق و پايش از بين مى رود . و اعمالى كه پس از خوردن گل انجام مى دهد؛ با اعمال قبل از آن مقايسه شده و به خاطر انجام ندادن آن اعمال در حال بيمارى عذاب خواهد شد .
مجازات دوستداران رواج گناه در ميان مومنين
امام صادق عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه گناهى را رواج دهد، مانند كسى است كه براى اولين بار آن را انجام داده است . و كسى كه مومن را به خاطر چيزى سرزنش كند، نمى ميرد تا خود گرفتار آن نشود .
مجازات كسى كه متعرض سلطان ستمكارى شود
مفضل بن عمر مى گويد امام صادق عليه السلام به من فرمودند: اى مفضل ! همانا كسى كه متعرض سلطان ستمكارى شود و حادثه ناگوارى از ناحيه او برايش پيش آيد، پاداشى نداشته و در اين مصيبت ، صبر روزى او نخواهد شد .
مجازات كسى كه به كار نگرفتن تمام توان در انجام كار برادر مومن
راوى مى گويد: از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمودند: هر مردى از ياران ما كه برادرش از او يارى بخواهد و او با تمام قدرت به او كمك نكند؛ بدون شك به خدا و رسول او و مومنين خيانت كرده است .
عرض كردم : مرادتان از مومنين كيست ؟
فرمودند: از اميرالمومنين عليه السلام گرفته تا آخرين نفر مومنين .
مجازات يارى نكردن مومن به هنگام درخواست او
امام صادق عليه السلام فرمودند: اگر يكى از برادران ما براى حاجتى پيش ‍ يكى از شيعيان ما برود و براى رفع نيازش او كمك بخواهد و او با اين كه مى تواند كمك كند؛ از كمك كردن به او خوددارى كند؛ خداوند عزوجل او را به برآوردن نيازهاى يكى از دشمنان ما گرفتار مى كند . آنگاه در روز قيامت به خاطر اين عمل او را عذاب مى كند .
مجازات پوشيدن يا برهنگى مومنى
امام زين العابدين عليه السلام فرمودند: كسى كه لباس زيادى داشته باشد و بداند در كنار او مومنى نيازمندى هست و آن لباس را به او ندهد، خداوند او را به رو در جهنم مى افكند.
مجازات سير شدن در كنار مومن گرسنه
امام زين العابدين عليه السلام فرمودند: كسى كه سير بخواهد و در كنار او مومن گرسنه اى باشد، خداوند عزوجل مى فرمايد: فرشتگانم ! شما را بر اين بنده گواهى مى گيرم كه به او دستور دادم ؛ ولى در از اين دستور من سرپيچى كرده و از ديگرى اطاعت كرد . او را به عملش واگذاشته و به عزت و جلالم سوگند، هيچگاه او را نمى بخشم .
مجازات تحقير مومن ، توهين به او و ذليل كردن او
امام صادق عليه السلام فرمودند: مومن فقير را تحقير نكنيد؛ زيرا بدون شك كسى كه مومن فقيرى را تحقير كند و به او توهين كند؛ خداى متعال او را تحقير نموده و تا زمانى كه از كار خود دست بردارد يا توبه كند؛ مورد دشمنى شديد خداى متعال قرار مى گيرد .
و كسى كه مومنى را به خاطر ندارى و فقرش خوار نمايد و تحقيرش كند؛ خداوند در روز قيامت او را در ميان مخلوقات رسوا مى نمايد .
مجازات يارى نكردن مومن به هنگام غيبت از او
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه پيش او از برادر مومنش غيبت شود و او به برادر مومنش كمك كرده و ياريش نمايد؛ خداوند در دنيا و آخرت او را كمك و يارى مى نمايد.
و كسى كه از برادر مومنش پيش او غيبت شود و در حالى كه مى تواند او را يارى و كمك كند؛ كمك و يارى نرسانيده و از او دفاع كند، خداوند در دنيا و آخرت او را خوار و ذليل مى نمايد .
مجازات از خود راضى بودن
امام باقر عليه السلام فرمودند: همانا خداى عزوجل مقدارى از آفرينش را به عهده فرشته اى گذاشت و او هفت آسمان ، هفت زمين و چيزهاى ديگرى آفريد . و هنگامى كه ديد همه چيز به فرمان اوست ، گفت : من بى نظيرم .
خداوند عزوجل نيز آتش اندكى فرستاد.
راوى سوال كرد: مثلا چه قدر؟
فرمودند: آتشى به اندازه بنده انگشت ، و همه چيزهايى را كه او آفريده بود به آتش كشيد، فقط به خاطر اين كه از خود راضى شده بود.
مجازات گناهان
1. امام باقر عليه السلام فرمودند: بدانيد كه هيچ سالى پرباران تر از سال ديگر نيست . تنها چيزى كه هست اين است كه نزول باران در هر منطقه بستگى به خواست خداوند دارد . بدون ترديد هنگامى كه جامعه اى مرتكب گناهان گردد، خداوند عزوجل بارانى را كه براى آنها قرار داده بود، در آن جا نبارانيده و در بيابانهاى وسى ، درياها و كوههاى ديگر نازل مى گرداند . بدون شك خداوند جعل را در لانه اش به خاطر گناهان مردمى كه در كنار آن هستند، با نبارانيدن باران عذاب مى نمايد؛ زيرا كه او مى تواند به مكانى كه در آنجا معصيت نمى شود؛ برود.
آنگاه امام باقر عليه السلام فرمودند: اى آگاهان ! پند گيريد.
سپس فرمودند: در كتاب اميرالمؤ منين عليه السلام آمده است كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: هنگامى كه زنا آشكار شود، مرگ ناگهانى زياد مى شود .
و زمانى كه كم فروشى كنند، خداوند آنان را با قحطى و كمبود محصولات عذاب مى دهد .
و هنگامى كه زكات نپردازند، زمين نيز آنها را از زراعت ، ميوه ها و معادن خود محروم مى نمايد .
و هنگامى كه در قضاونت ظلم كنند، در ظلم و تجاوز به يارى يكديگر خواهند پرداخت .
و زمانى كه پيمان شكنى كنند، خداوند دشمنانشان را بر آنها مسلط مى نمايد.
و هنگامى كه قطع رحم نمايند، اموال در دست اشرار قرار مى گيرد.
و زمانى كه امر به معروف و نهى از منكر نكرده و از نيكان اهل بيتم پيروى نكنند، خداوند بدانشان را بر آنها مسلط مى نمايد؛ و در اين حال نيكان آنها دعا مى كنند ولى مستجاب نمى شود .
2. امام باقر عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: پنج چيز است كه اگر به آنها رسيديد، از آنها به خداوند عزوجل پناه بريد: گناهان به صورت آشكار در جامعه اى رواج پيدا نكرده است ، مگر اين كه طاعون و امراضى كه در ميان پيشينيان آنها كه از دنيا رفته اند؛ وجود نداشته است ؛ در ميان آنها رواج پيدا مى كند .
كم فروشى نكرده اند؛ مگر اين كه با قحطى و تنگدستى و ستم سلطان مجازات شده اند؛
زكات پرداخت نكرده اند؛ مگر اين كه از باران محروم شده اند و اگر چهارپايان نبودند، باران بر آنها نمى باريد .
پيمان خداوند عزوجل و پيمان رسولش را نشكسته اند؛ مگر اين كه خداوند دشمنانشان را بر آنها مسلط نموده و آنان مقدارى از مالشان را گرفته اند و به غير احكام الهى قضاوت ننموده اند؛ مگر اين كه خداوند عذابشان را در ميان خودشان قرار داده است .
مجازات علماى فاسد، قاريان فاسق ، گردنكشان ستمگر، وزيران خيانتكار، داناياندروغگو و پيمان شكنان
امام صادق عليه السلام نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: همانا آسيابى در جهنم است كه آسياب مى كند . آيا نمى پرسيد چه چيزى را آسياب مى كند ؟
عرض كردند: چيزى را آسياب مى كند اى اميرالمومنين ؟
فرمود: علماى فاسد، قاريان فاسق ، گردنكشان ستمگر، وزيران خيانتكار و دانايان دروغگو را.
و همانا در جهنم شهرى به نام حصينه است . آيا نمى پرسيد كه چه چيزى در آن شهر است ؟
عرض كردند: در آن چيست اى اميرالمومنين ؟ فرمود: دستهاى پيمان شكنان .
مجازات دوستى دنيا و عبادت طاغوت
امام صادق عليه السلام فرمودند: حضرت عيسى عليه السلام به هنگام سياحت ، گذارش به شهرى افتاد . مشاهده كرد كه اهل آن مرده و در خانه ها و راه ها افتاده اند . فرمودند: اينها با خشم الهى مرده اند؛ و اگر غير از اين بود؛ يكديگر را دفن مى كردند .
ياران او عرض كردند: چرا به اين روز افتاده اند؟ آنها را صدا بزن اى روح الله !
او نيز صدا زد: اى اهل شهر!
يكى از آنها جواب داد: بله ؛ اى روح الله !
حضرت عيسى عليه السلام پرسيد: براى شما چه اتفاقى افتاده است ؟
گفت : روز سالم بوديد؛ ولى شب از هاويه سر درآورديم .
پرسيد: هاويه چيست ؟
جواب داد: درياهايى از آتش است كه كوههايى از آتش در آن قرار دارد.
پرسيد: چه چيزى شما را به اين جا رساند؟
جواب داد: دوستى دنيا و عبادت طاغوت .
پرسيد: چقدر دنيا را دوست داشتيد؟
گفت : همان قدر كه بچه مادرش را دوست دارد؛ هنگامى كه بيايد، خوشحال شده و هنگامى كه برود، اندوهگين مى شود.
پرسيد: چگونه طاغوت را عبادت كرده ايد؟
گفت : وقتى به ما دستور مى دادند، اطاعت مى كرديم .
پرسيد: چرا فقط تو جواب دادى ؟ گفت : به اين جهت كه دهنه هايى از آتش ‍ بر دهان آنها زده و فرشتگانى خشن و نيرومند بر آنها گمارده اند . من در ميان آنها بودم ، ولى از آنان نبودم . هنگامى كه عذاب آمد، مرا نيز همراه آنان در برگرفت . اكنون به تار مويى آويزان بوده و مى ترسم در جهنم بيفتم .
آنگاه حضرت عيسى عليه السلام به ياران خود فرمودند: خوابيدن در زباله دانيها و خوردن نان جو با سلامت دين ، راحت تر است .