حاج آقا مجتبی آیت؛ سنگ بنای کتابخانه زهرائیه نجف آباد
حاج آقا مجتبی آیت؛ سنگ بنای کتابخانه زهرائیه نجف آباد
از جمله خادمان فرهنگ مرحوم حاج سید مجتبی آیت است که قریب۶۰ سال از عمر خویش را در نجف آباد به شغل شریف کتابفروشی سپری و با همت والای خود، کتابخانه ای عمومی و معظم در این شهر تأسیس نمود. اگر چه ایشان هیچ گاه حاضر به قبول مصاحبه و گفتگو با رسانه ها در باب فعالیت ها و خدمات فرهنگی اجتماعی خویش نشد، ولی آقای مصطفی ایزدی توفیق این را یافت که با اصرار زیاد ضمن گفتگو با وی، به گوشه هایی از تلاش های فرهنگی و اجتماعی ایشان را ثبت نماید. بنابر این آنچه در ذیل بیان می شود بر گرفته از یادداشت ها و یافته های ایشان است.
مرحوم حاج سید مجتبی آیت، شمع پر نور شبستان علم و فرهنگ دیار ما در سال ۱۲۹۴ خورشیدی در شهر علم و ایثار، مهد پرورش مجتهدان و مجاهدان در خانواده اصیل نجف آبادی به دنیا آمد. پدرش مرحوم سید مصطفی از معتمدان محل بود که در کار کشاورزی فعالیت داشت و به دلیل شرایط منطقه از درآمد خوبی نیز برخوردار بود.
سید مجتبی تحصیلات ابتدایی را در دبستان دولتی دهقان نجف آباد گذراند و به دبیرستان ستاره صبح اصفهان رفت اما دبیرستان را به پایان نرسانده بود که درس را رها و به شغل خیاطی مشغول شد. شوق فراگیری دانش او را از کارگاه خیاطی بیرون آورد و وادار به ادامه تحصیل در حوزه علمیه کرد.
اکنون سال ۱۳۲۲ است که سید مجتبی به دیار خویش بازگشته و بر حسب ضرورت خانوادگی مجددا تحصیل را رها و به خرید و فروش کرباس مشغول می گردد. این کار روح حقیقت جوی سید مجتبی جوان را آرام نمی کند. به همین دلیل با هدف آگاهی بخشی به جامعه و جلوگیری از سوء استفاده برخی سودجویان از نا آگاهی مردم،کتابفروشی اسلامی را با کمک مالی مرحوم آیت الله شیخ ابراهیم ریاضی راه اندازی می کند.
این کتابفروشی زمینه جمع آوری و نگهداری ده ها هزار جلد کتاب از سراسر کشور برای تاسیس کتابخانه زهرائیه بود که با هزینه شخصی آن فرهیخته دوراندیش خریداری می شد.
حاج آقا مجتبی آیت به دلیل برخورداری از روحیه خیرخواهانه و عمل در راستای ترویج علوم اسلامی، در تاسیس مدارس علمیه نیز نقش فعالی ایفا کرد. از جمله در دورانی که تحصیل علوم دینی و تشکیل حوزه های علمیه صرفا در اختیار مردها بود، ایشان با حمایت مرحوم آیت الله منتظری یک حوزه علمیه ویژه بانوان را با نام فاطمیه تاسیس کرد که این امر فضای مناسبی را برای تحصیل دختران جوان فراهم نمود.
مرحوم سید مجتبی آیت که یکی از دخترانش نیز مرداد۶۶ در فاجعه جمعه خونین مکه به شهادت رسید، اوایل دی ماه۸۳ در آستانه ۹۰ سالگی درگذشت.
بخشی از کتاب «مقدمه ای بر تاریخ و فرهنگ مردم نجف آباد» به قلم «فضل الله خلیلی»؛ کاری از انتشارات مهر زهرا(س)
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰