تشخیص هوشمند یکی از عوارض دیابت

تشخیص بیماری رتینوپاتی دیابت با استفاده از پردازش تصاویر فوندوس شبکیه و تکنیک‌های مورفولوژیک، توسط محققان دانشگاه پیام نور نجف آباد  ارائه و پیاده سازی شد. این بیماری تاثیر مخرب دیابت بر عروق خونی شبکیه است و شایع‌ترین عامل نابینایی جهانی برای انسان به‌شمار می‌آید.

خبرگزاری علم و فن آوری: سید سعید آیت با بیان این که تشخیص دیرهنگام این بیماری می‌تواند احتمال نابینایی را افزایش دهد، افزود:. میکروآنوریسم‌ها یا به زبان ساده آسیب رگ ها، از علائم اولیه این بیماری هستند که تشخیص زودهنگام آن‌ها می تواند باعث درمان به‌موقع و مانع از پیشرفت بیماری گردد.

دانشیار مهندسی کامپیوتر دانشگاه پیام نور نجف آباد، با اشاره به این که امروزه اهمیت به روش های هوش مصنوعی در کاربردهای پزشکی، از زمینه های مطرح در شاخه های استراتژیک و به عبارتی High thech، بوده و تلاش در این زمینه منجر به کاهش رنج انسان ها خواهد شد، ادامه داد: از این رو طراحی سیستم‌های تشخیص هوشمند که در همکاری با پزشکان قرار گیرد، می تواند کمکی برای پیشبرد اهداف جامعه پزشکی باشد.

 عضو شورای پژوهشی دانشگاه پیام نور استان اصفهان، بیان داشت: هدف این پژوهش توسعه یک روش هوشمند برای تشخیص میکروآنوریسم‌ها بود بطوری که بتواند به متخصصین چشم در فرآیند غربالگری رتینوپاتی دیابت کمک کند تا علائم این بیماری را سریع‌تر، آسان‌تر و با هزینه کمتر تشخیص دهند.

وی با تصریح این که یکی از قسمت های استفاده شده در این پژوهش، تبدیل های مورفولوژیک در ترکیب با طبقه بندها است، بیان داشت: در این راستا تصاویر فوندوس شبکیه تحت پیش‌پردازش قرار گرفته است.

آیت ادامه داد: در روش پیشنهادی، نواحی کاندیدا برای میکروآنوریسم‌ها، با استفاده از ترکیبی از معیارها و عملگرهای مورفولوژیک تعیین و سپس برای افزایش پارامترهای مورد نظر، با استفاده از ابزارهایی نظیر تجزیه و تحلیل مؤلفه اصلی و تبدیل رادون، تشخیص میکروآنوریسم‌های‌ واقعی انجام  گردید.

بیماری چشم

بیماری چشم

ارزیابی و پیاده سازی سیستم  با پایگاه داده های بین المللی

رئیس دانشگاه پیام نور نجف آباد، اظهارداشت: برای ارزیابی ایده پیشنهادی و پیاده سازی شده، از پایگاه داده های بین المللی مطرح در این زمینه استفاده شده تا بتواند دستاورد این پژوهش را بطور منصفانه مورد مقایسه قرار دهد.

وی افزود: این پایگاه داده با نامDiaRetDB1  شامل ۸۹ تصویر است و تصاویر این پایگاه داده به‌وسیله متخصصین چشم پزشکی مورد بررسی قرار گرفته‌ و نقاط مربوط به میکروآنوریسم‌ها به صورت دستی علامت‌گذاری شده است.

این دانش آموخته برتر دانشگاه صنعتی شریف، تصریح کرد: در ارزیابی روش پیشنهادی، پارامترهای نرخ حساسیت، نرخ تشخیص و نرخ دقت در تشخیص میکروآنوریسم‌ها بررسی و در مقایسه با روش های مطرح بین المللی نتایج برتری بدست آمده است.

دانشیار مهندسی کامپیوتر دانشگاه پیام نور نجف آباد، خاطرنشان کرد: حل مشکل تشخیص بیماری رتینوپاتی دیابت که با استفاده از هوش مصنوعی در دانشگاه پیام نور نجف آباد انجام گرفته است جز دستاوردهای برتر در سطح جهانی محسوب می شود.

کاربردها، کاربران و بستر اجرا

رئیس دانشگاه پیام نور نجف آباد، در پاسخ به سوالی در رابطه با کاربردها، کاربران و بستر اجرای این دستاورد، اظهار داشت: این دستاورد بعنوان یک سیستم مدرن در  همکاری و یاری متخصصان پزشکی و بخصوص چشم پزشکی بوده و بستر اجرای آن هم بر هر کامپیوتر معمولی در کنار پزشکان  و توسط خود پزشک می باشد.

وی در پاسخ به این سوال که تشخیص بیماری رتینوپاتی دیابت با این سیستم چگونه و در چه مرحله ای قرار دارد، خاطرنشان کرد: این دستاورد بر روی پایگاه داده تصاویر واقعی بدست آمده از بیماران که یک پایگاه داده بین المللی است، ارزیابی شده است.

سابقه پژوهش

رئیس دانشگاه پیام نور نجف آباد، در پاسخ به این سوال، با بیان این که موضوع پژوهش در راستای حل یکی از مشکلات جهانی انتخاب شده است، گفت: محققان استرالیایی هم پژوهشی با استفاده از هوش مصنوعی برای حل این مشکل انجام  داده اند و نتایج آن هم اخیرا، منتشر شده است، البته لازم بذکر است، الگوریتم اصلی در روش  محققان استرالیایی یادگیری عمیق است، اما روش داشجوی پیام نور نجف آباد، بر اساس تبدیل های مورفولوژیک در ترکیب با طبقه بندها است.

تنها دانشگاه با هوش مصنوعی

سید سعید آیت، با بیان این که در حال حاضر هوش مصنوعی از زمینه های های تک و در زمره علوم پیشرو در دنیا بوده و روی آن تاکید می شود و سمت و سوی سرمایه گذاریهای پژوهشی دنیا را بخصوص در کشورهای پیشرفته به خود جلب کرده است، افزود: رتبه اول دکتری مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف بوده و با این که شرایطی در خارج از کشور برایش فراهم بوده است اما ترجیحش خدمت به کشور و شهر خودش بوده و کارشناسی ارشد هوش مصنوعی را از سال ۹۴ در دانشگاه پیام نور نجف آباد راه اندازی کرده است.

وی با یادآوری این که، دانشگاه پیام نور نجف آباد تنهای دانشگاه پیام نور کشور است که کارشناسی ارشد هوش مصنوعی را دارد، افزود: از وظایف مهم استاد راهنما این است که موضوعاتی انتخاب کند که وقتی کار می شود و به نتیچه می رسد موضوع مطرح دنیا باشد و در واقع خوب بتواند قله های تکنولوژی را پیدا  کرده و دانشجویانش را به آن سمت هدایت کند.

دانشیار مهندسی کامپیوتر دانشگاه پیام نور نجف آباد، گفت: توانستیم با دانشجویان خودمان با همین توان داخلی در زمینه هایی کار کنیم که خیلی مورد توجه دنیا است، و خانم مائده تاجی با گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز نیز اولین دانشجویی است که با انجام پایان نامه ای با موضوع تشخیص بیماری رتینوپاتی دیابت با استفاده از پردازش تصاویر فوندوس شبکیه و تکنیک‌های مورفولوژیک فارغ التحصیل شد.

وی گفت: پیاده سازی این سیستم می تواند، دستآوردهای خیلی خوبی در درمان بیماران داشته باشد، و از آنجایی که ایران در زمینه چشم پزشکی توانایی های مطرحی دارد، امید است با ترکیب پزشکی با سیستمهای مدرن طراحی شده توسط متخصصان ایرانی، ضمن حفظ این برتری ها، با سرمایه گذاری در گردشگری پزشکی، ارز آوری های خوبی هم برای کشور داشته باشیم.

تشخیص هوشمند یکی از عوارض دیابت