فعالیت های حاج غلامحسین معینی در نجف آباد
حاج غلامحسین قبل از این که یک کاسب و بنکدار باشد، فردی اجتماعی با رفتار و منشی بزرگوارانه بود. اگر چه کمتر می¬خندید، برخوردی مؤدبانه با کوچک و بزرگ داشت. رفتار و حرکاتش حکایت از مدیریتی خود ساخته بود. در مواجه با رؤسای دوایر دولتی با صلابت توأم با رفتار، سخنان سنجیده و منطقی بود و همین امر باعث شده بود که مدیران با او برخوردی محترمانه توأم با اجابت تقاضاهای مردمی اش داشته باشند. او در طول حیاتش در تمام عرصه های اجتماعی که ذیلاً به آن اشاره خواهد شد، فعالیت چشمگیر داشت. آنچه که همه به آن ادغان دارند این است که منظور از ورودش به حوزه مسائل اجتماعی شهر، فقط و فقط استیفای حقوق شهروندان و رسیدگی به امور مردمی بود. او هیچ مراجعه کننده نیازمندی را دست خالی و ناامید باز نمیگرداند.
فرزند ارشد ایشان آقای محمود معینی در باب عهده داری مسئولیت های اجتماعی وی می گوید: «حاجی ابتدا در همه مجالسی که دعوت می شد حضور یافته و پس از بررسی همه جانبه، مسئولیت ها را با شروطی که خود صلاح می دانستند می پذیرفت. در صورتی که شروطشان پذیرفته می شد، اقدام می کرد.» وی ادامه می دهد: «در جلسه ای به مسئولین حاضر گفته بود که همه نوع مساعدتی می کنم، ولی باید قول بدهیدکه گرفتارانی که به من مراجعه می کنند و تشخیص به درستی خواسته آنان می دهم را یاری کرده و بی چون و چرا مشکل آنها را حل کنید. فقط در این صورت همکاری می کنم؛ اگر مایلید، بسم الله.»
وقتی که از وی خواسته شدکه در کمیته نظام وظیفه و سربازگیری حضور یابد، پس از اصرار مکرر قبولی آن را مشروط بر این دانست که برای مشمولینی که دارای مشکلات خانوادگی و متکفل مخارج والدین بوده و رفتن به سربازی برایشان مقدور نیست، با بررسی همه جانبه و نظر ایشان معافیت صادر شود. این بدین سبب بود که قبلاً مشاهده کرده بود افراد متمول، با رشوه و پارتی از رفتن فرزندانشان به سربازی جلوگیری کرده و کسانی ناچار به سربازی رفتن می شدند که دستِ دهنده و توانایی مالی نداشتند.
آقای معینی در بسیاری از حوادث و مسائل سیاسی نیز دخالت و از بعضی جناح ها حمایت میکرد. در زمان دکتر مصدق و خروج شاه از ایران (در دفعه اول)، به اتفاق جمعی از همفکران و یکی از قضات دادگستری در حمایت از دکتر مصدق، طوماری را امضاء و تلگرافی نیز به تهران ارسال داشتند. پس از کودتای ۲۸ مرداد، احضاریه ای برای ایشان و فرزندشان از طرف دادگاه نظامی اصفهان ارسال و تحت تعقیب قرار گرفتندکه با کمک سرهنگ فتحی مساله ختم به خیر شد. همچنین دخالت او در انتخابات شهر و حمایت از افراد خاص، معروف است. وی گاهی از آقای «پاینده» بعضی مواقع از آقای «نیرومند»، و زمانی نیز از آقای «سیف پور فاطمی» که نمایندگان مردم نجف آباد در مجلس شورای ملی شدند، حمایت می کرد. حمایت از این افراد در بعضی مواقع منجر به قهر، آشتی و قطع رابطه با آنها میشد. این امر تنها در راستای این هدف انجام می شد که تماس و مراوده با مسئولین رده های بالا و نمایندگان مجلس جهت رفع گرفتاری مردم، ارتقاء سطح زندگی و در خواست ایجاد مراکز مورد نیاز شهر و مردم از طریق این گونه اشخاص انجام می گرفت.»
«مقدمه ای بر تاریخ و فرهنگ مردم نجف آباد» به قلم «فضل الله خلیلی»؛ کاری از انتشارات مهر زهرا(س)