آسیاب های نجف آباد

اگر از محل آفتابي شدن قناتهاي نجف آباد در60 كيلومتري غرب آن به سمت شهر حركت كنيم، بر روي هر قنات و در هر روستايي، حداقل يك آسياب آبي را مشاهده مي كنيم. اين آسيابها وظيفه خرد كردن گندم و تهيه آرد ساكنان روستاهاي كرون را عهده دار بوده اند كه اكنون خرابه هايي از آنها موجود است.

آسیاب های نجف آباد

اگر از محل آفتابی شدن قناتهای نجف آباد در۶۰ کیلومتری غرب آن به سمت شهر حرکت کنیم، بر روی هر قنات و در هر روستایی، حداقل یک آسیاب آبی را مشاهده می کنیم. این آسیابها وظیفه خرد کردن گندم و تهیه آرد ساکنان روستاهای کرون را عهده دار بوده اند که اکنون خرابه هایی از آنها موجود است. تعداد آنها تا رسیدن به نجف آباد ۲۲ واحد می باشد که بعضی به دلیل ساختمان خوب و آب فراوان که از چند قنات وارد تنوره مرتفع آنها می گردیده از شهرت به سزائی برخوردار بوده اند. یک آسیاب به چند شریک و یا کل اهالی آبادی تعلق و منفعت بی شماری را برای صاحبان خود به همراه داشته است.

آسیابهای شهر:
۱- آسیاب یاور (فتحعلی خان فتحی): اولین آسیاب نجف آباد که بر روی آب ورودی ۱۷رشته قنات در محل ۷ لتی ساخته شده بود. این آسیاب که درمحل امیرآباد واقع شده بود به دلیل ورود آب فراوان و ظرفیت زیاد، شهرت عام داشت و روزانه۲۴۰ من گندم را آسیاب می کرد.
۲- آسیاب حاج علی عسکر: در محل فعلی موسسه آموزش عالی نجف آباد بر روی جوی باغ شاه ساخته شده بود.
۳- آسیاب کاریز صندل (بره ای): این آسیاب بر روی قنات صندل در شمال غربی نجف آباد در مسیر بلوارجمهوری ساخته شده بود.
۴- آسیاب شیربچه: در انتهای شرقی خیابان دکتر شریعتی بر روی قنات شیر بچه بنا شده بود.
۵- آسیاب شیرخانه: بر روی قنات خارون و در ضلع شمال غربی فلکه مسجد امیر المومنین بنا شده بود.
۶- آسیاب سید ابراهیم آیتی: بر روی جوی خیابان امام در کنار مسجد جامع ساخته شده بود.

? بخشی از کتاب «مقدمه ای بر تاریخ و فرهنگ مردم نجف آباد» به قلم «فضل الله خلیلی»؛ کاری از انتشارات مهر زهرا(س)

آسیاب کپه ماسه نجف آباد

آسیاب کپه ماسه نجف آباد

آسیاب های نجف آباد