سرمازدگی درختان و یک روش ابتکاری
سرمازدگی درختان و یک روش ابتکاری؛ برادران کریمی در علویجه، روش جدیدی برای مقابله با سرمازدگی بهاره محصول بادام خود ابداع کرده اند.
ایمنا: رضا کریمی یکی از چهار برادر کشاورزی که به شغل آبا و اجدادی خود مشغول هستند، در خصوص دیگر روش های مبارزه با سرمازدگی بهاره می گوید: «در حال حاضر روش هایی مانند استفاده از هورمون برای تاخیر در گل دهی درخت نیز پیشنهاد می شود که این امر با توجه به گران بودن هزینه خرید هورمون ها فاقد صرفه اقتصادی است به طوری که کشاورز مجبور خواهد بود تمامی درآمد یک درخت را صرف تهیه این مواد شیمیایی بکند.»
کریمی که مدرک کارشناسی ارشد زراعت خود را از دانشگاه آزاد خوراسگان گرفته ادامه می دهد: « آبیاری کردن باغ در کنار تولید حرارت در فضای مابین درختان به وسیله ایجاد آتش و یا استفاده از بخاری نیز دیگر تجربه های کشاورزان ایرانی است که این امر هم علاوه بر مشکلات خاص خود، در برخی مواقع به خوبی جواب نداده است.»
اشاره به «مه پاش» کردن آب گرم بر روی شاخه و برگ درختان در نقاطی از ایالت کالیفرنیای آمریکا دیگر مطلبی بود که این کشاورز چهل ساله با بیان آن خاطر نشان کرد: «ما با تلفیق روش های موجود، شیوه جدیدی را ابداع کرده ایم که طی آن وقتی درجه حرارت محیط اطراف درختان به زیر صفر درجه برسد، آب گرم شده ۳۰ الی ۵۰ درجه ای از طریق شبکه آبیاری تحت فشار بر روی بستر خاک مه پاشی شده و این کار تا افزایش دما به صفر و یا بالاتر از آن ادامه خواهد داشت.»
وی که به همراه برادرانش خسرو، مجید و فرزاد سال زراعی جاری برای اولین بار چنین تجربه ای را برای ۱۵ هکتار از باغات بادام عملی کردند، خاطر نشان کرد: «البته در سطح ده هکتار به دلیل فشار پایین آب و نامناسب بودن شبکه آبیاری به نتیجه دلخواه نرسیدیم ولی در ۵ هکتار که سرمازدگی تمامی محصول آن را سال قبل نابود کرده بود، هیچ مشکلی نداشتیم و این روش از بروز خسارتی سنگین جلوگیری کرد.»
البته برادران کریمی در اولین تجربه خود آمار دقیقی از میزان هزینه صورت گرفته و درصد دقیق کاهش خسارات سرمازدگی بهاره را ثبت نکرده اند ولی تلاش دارند در اوایل سال آینده ضمن تکرار چنین الگویی در سطحی گسترده تر، جزئیات عملکرد خود را به شکلی دقیق و علمی جهت تبدیل به الگویی موفق اندازه گیری کنند.
مهم ترین پیش نیاز های یک باغدار جهت اجرای این روش داشتن آب کافی و شبکه آبیاری تحت فشار است که طی آن با روش های مختلف می توان آب را تا جایی که لوله های پلی اتیلن طاقت داشته باشند (سی تا پنجاه درجه) گرم کرد و در مقاطع زمانی که پیش بینی های هواشناسی حاکی از کاهش دما به زیر صفر درجه است، کار مه پاش کردن آب گرم شده را اجرایی کرد.
به گفته رضا کریمی بهتر است این پاشش آب که با جایگزین کردن قطره چکان های معمولی با انواع مه پاش انجام می گیرد، بر روی شاخه و برگ درختان بادام انجام نشود زیرا درخت حساس بوده و در صورت یخ زدن آب امکان سنگین شدن و شکستن شاخه و برگ آن وجود خواهد داشت.
پاشش آب گرم بر زمینی که درجه حرارت آن به صفر و یا پایین تر از آن رسیده، باعث گرم شدن محیط اطراف درختان بادام و جلوگیری از سرمازدگی محصول می شود؛ مشکلی که بهار هر سال خسارت های سنگینی را به کشاورزان نقاط مختلف کشور وارد می کند.
برای گرم کردن آب نیز روش های مختلفی وجود دارد که استفاده از بویلرهای موجود در بازار و پمپاژ آن به شبکه آبیاری یکی از آن ها محسوب می شود ولی برادران کریمی در این جا نیز ابتکار به خرج داده و با ساخت شبکه ای از لوله های فلزی با قطر یک سانتیمتر در نزدیک ترین نقطه ممکن به درختان، آن را با آتش و یا دیگر منابع حرارتی گرم می کنند.
این کشاورزان پیشرو، در ایام ابتدایی سال که خطر سرمازدگی وجود دارد، تمام طول شب هایی که پیش بینی های یک ماهه هواشناسی احتمال پایین رفتن دما به زیر صفر درجه را اعلام کرده، در باغ مانده و با کنترل درجه حرارت در صورت نیاز از شیوه ابتکاری خود استفاده می کنند.
سلام
این روش مورد تایید جهاد کشاورزی قرار گرفته است؟ آیا امکان دارد مکان دقیق باغ را در سایت بگذارید تا افراد بتوانند بازدید کنند؟یا شماره تماس آقای مهندس کریمی را اعلام کنید. مسلما اجرای چنین طرحهایی حین اجرا نکات ریز و خاصی دارد که رمز موفقیت دانستن این نکات کلیدی یا همان فوت کوزه گری است. به امید موفقیت آقای مهندس کریمی و ارایه راهکاری مناسب در این زمینه که هر ساله خسارت فراوانی به صنعت باغداری ایران میزند.امروزه در دنیا روشها و راههای جدید و علمی زیادی در مورد مبارزه با سرمازدگی بهاره درختان میوه به خصوص بادام و زردالو مورد بررسی قرار گرفته است مثل استفاده از بخاری باغی یا ضد یخ های گیاهی یا هورمون ها و مواد شیمیایی جهت تاخیر در گلدهی و کاهش خسارت سرمازدگی بهاره درختان میوه و یا بادبزن های بزرگ و ایجاد باد و جابجایی هوا و… اما هر کدام مشکلات خاص خود را دارند. سرمازدگی بهاره گاهی تمام محصول و گلهای یک درخت میوه را نابود میکند.
با تجهیزات و علم امروز گرم کردن آب در حجم زیاد امکان پذیر است اما در مورد اقتصادی بودن آن برای مبارزه با سرمازدگی درختان میوه بادام باید محاسبه شود. اما به نظر من با توجه به ارزش اقتادی بادام و باغات میوه و خسارت شدید سرمازدگی به شکوفه و گلهای درختان و کاهش محصول و قیمت سوخت در کشور ما اقتصادی باید باشد.
جزییات دستگاه گرم کننده اب را نیز بیان کنید با تشکر.
پاسخ در متن گزارش هست.
سلام
امیدوارم به زودی راه و روشی کاربردی و قطعی برای مبارزه با مشکل سرمازدگی باغات میوه پیدا بشه. واقعا سخته یک یک شب کل محصول درختان یک باغ میوه نابود بشه
سلام
بنده در زمینه انتقال حرارت و ساخت و طراحی وسایل گرمایشی و سرمایشی سالها تجربه دارم و در یک شرکت خصوصی کار میکنم. باید بگویم روش خوبی را برای گرم کردن باغ و محافظت شکوفه و محصول در برابر سرمازدگی و یخ زدگی انتخاب کرده اند چراکه آب به خوبی گرما را منتقل میکند و در دسترس کشاورز و باغدار هست. آفرین
درود بر باغداران زحمتکش و جناب مهندس رضا کریمی. امیدوارم روش و طرح ایشان گامی موثر در جهت کاهش خسارتهای سرمازدگی بهاره باغات میوه باشد
سلام.جزییات اجرای طرح مبارزه با سرمازدگی توسط آبگرم را چگونه میتوانم تهیه کنم؟ آیا مورد تایید جهاد کشاورزی قرار گرفته یا نه؟سپاسگزارم
جزئیات در اخبار تکمیلی همین پایگاه خبری آورد شده، با جست و جوی کلید واژه های مربوطه می توانید مشاهده کنید.
[…] آخرین گزارش از شیوه کشاورز علویجه ای برای مقابله با سرم… […]
عالیه ممنون میشم گزارش با عکس و فیلم تهیه کنین از این روش مقابله با سرمازدگی بهاره
امسال سرمای بهاره گلها و شکوفه درختهای بادام را از بین برد و سرمازدگی زیادی داشتیم