مقر جهادسازندگی نجف‌آباد در آبادان در سال۶۰+فیلم

خانه ایثار نجف آباد: در این فیلم که حوالی دی60 در نزدیکی منطقۀ کوت‌شیخ خرمشهر در جنوب و جنوب‌غربی این شهر (شرق رودخانۀ اروند) ضبط شده، مرحوم محمود اصفهانی (باهنر)، گوشه‌هایی از مقر جهادسازندگی نجف‌آباد در آبادان را به تصویر می‌کشد.

مقر جهادسازندگی نجف‌آباد در آبادان در سال۶۰+فیلم

خانه ایثار نجف آباد: در این فیلم که حوالی دی۶۰ در نزدیکی منطقۀ کوت‌شیخ خرمشهر در جنوب و جنوب‌غربی این شهر (شرق رودخانۀ اروند) ضبط شده، مرحوم محمود اصفهانی (باهنر)، گوشه‌هایی از مقر جهادسازندگی نجف‌آباد در آبادان را به تصویر می‌کشد.

در ابتدای فیلم، دوربین از داخل خودرو، حرکت در بلوار «ایران‌زمین» خرمشهر را نشان می‌دهد. این بلوار، از سمت آبادان به طرف شمال و شمال‌شرقی حرکت کرده و بعد از عبور از رودخانه کارون، وارد خرمشهر می‌شود. در بخشی از این مسیر، تابلوی ورودی خرمشهر از این سمت، نشان داده می‌شود.

جایی که اصفهانی و گروهش در آن مستقر شده‌اند، مقر جهادسازندگی آبادان بوده که بعد از اشغال خرمشهر، نیروهای جهاد نجف‌آباد در آن مستقر شده و ادامۀ فعالیت می‌دهند.

طبق توضیحات اصفهانی، نیروهای جهاد نجف‌آباد در این مقر فعالیت گسترده‌ای داشته و نقش موثری در شکستن حصر آبادان ایفا کرده و بعد از شکستن حصر آبادان، نیروهای جهاد از این مقر رفته و در مناطقی مانند بوستان و شوش مستقر شده تا در عملیات‌های طریق‌القدس و فتح‌المبین مشارکت کنند.

با رسیدن خودروی حامل دوربین و عوامل پشتیبانی به ورودی مقر، پیرمردی که حالت دژبان دارد، صحبت کوتاهی با اصفهانی داشته و پس از آن بعد از بررسی مدارک گروه، اجازۀ ورود و فیلم‌برداری به آن‌ها داده می‌شود.

اصفهانی بعد از ورود به مقر، هم‌زمان با نشان دادن بخش‌هایی از مقر، به ارائه توضیحاتی در خصوص فعالیت‌های جهادسازندگی نجف‌آباد در این محدوده می‌پردازد. او فعالیت‌های صورت گرفته را شامل سه مقطع زمانی قبل از سقوط بخش شمالی و شمال‌شرقی خرمشهر، قبل از رسیدن عراق به بهمن‌شیر و تکمیل محاصرۀ آبادان و مرحلۀ قبل از شکستن حصر آبادان، تقسیم‌بندی می‌کند.

اصفهانی به پشتیبانی جهادسازندگی شهرهای اصفهان، نجف‌آباد و استان چهارمحال و بختیاری از این مقر اشاره کرده و برخی فعالیت‌های شاخص مقر مذکور را توضیح می‌دهد. اولین قسمت، کارگاه تعمیر و بازسازی خودروهای مختلف است که به گفتۀ اصفهانی، گاهی روزانه هفتاد تا هشتاد مورد تعمیرات از خودروهای ارتش، سپاه و جهاد انجام می‌داده است.

قسمت بعدی واحد ساخت قطعات ویژه استفاده در سنگر است که در بخش اول آن چهارچوبی فلزی نشان داده می‌شود که کارکرد اصلی آن، قرار گرفتن بر روی سنگرها بوده. در بخش دوم نیز جایی نشان داده می‌شود که در آن قطعات بتنی مختلف از جمله نوعی قطعه هلالی شکل ساخته می‌شده. نمونۀ سنگرهای ساخته شده با این قطعات، در ورودی مقر وجود دارد که در فیلم نشان داده می‌شود.

قسمت بعدی فیلم، به تصاویری اختصاص دارد که مرحوم اصفهانی از بافت مسکونی «کوت‌شیخ» در قسمت جنوب و جنوب‌غربی خرمشهر گرفته. اصفهانی می‌گوید که چند روز مانده به نوروز۵۹، عبدالمحمود حجتی مسئول وقت تدارکات جهادسازندگی نجف‌آباد (بعدها چند دوره وزیر جهادکشاورزی شد) در جلسۀ جهاد به تشریح مشکلات مردم و رزمندگان در این منطقه پرداخته و حتی به گریه می‌افتد. مهم‌ترین مشکلات مورد اشاره، مربوط به جاده و سنگر بوده است.

در ادامه، اصفهانی به نشان دادن بخش‌هایی از بافت مسکونی کوت‌شیخ و کانال‌های ویژه تردد در این محدوده پرداخته و در ادامه از یک ساختمان چندطبقه بالا می‌روند تا محیط اطراف را بهتر نشان دهند.

در خلال این بالا رفتن، برای لحظات کوتاهی، چهره برخی همراهان گروه فیلم‌برداری نشان داده می‌شود و در ادامه ضمن ارائۀ توضیحاتی در این خصوص، دوربین تلاش می‌کند گوشه‌ای از ویرانی صورت گرفته در بافت مسکونی اطراف را به تصویر بکشد.

از این نقطه تا مناطقی از خرمشهر که هنوز تحت اشغال هستند، فاصلۀ زیادی نیست. طوری که در خلال فیلم‌برداری و به گفتۀ اصفهانی، نیروهای عراقی اقدام به شلیک چند موشک آر‌پی‌جی به این سمت می‌کنند.

تصاویر، تزیینی هستند.

جهاد سازندگی نجف آباد

جهاد سازندگی نجف آباد

 

 

مقر جهادسازندگی نجف‌آباد در آبادان در سال۶۰+فیلم