کارگران کاشی اصفهان،۵۶۰۰ماه حقوق معوقه دارند

کارگران کاشی اصفهان،۵۶۰۰ماه حقوق معوقه دارند کارخانه کاشی اصفهان که اوایل انقلاب در زمینی به مساحت ۲۸هکتار، عرضه محصولات خود را به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های کشور شروع کرد و توانست به سود خالص ۱۲میلیارد تومان در سال برسد، پس از واگذاری به بخش خصوصی در سال هشتاد و هشت با شرایطی متفاوت […]

کارگران کاشی اصفهان،۵۶۰۰ماه حقوق معوقه دارند

کارخانه کاشی اصفهان که اوایل انقلاب در زمینی به مساحت ۲۸هکتار، عرضه محصولات خود را به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های کشور شروع کرد و توانست به سود خالص ۱۲میلیارد تومان در سال برسد، پس از واگذاری به بخش خصوصی در سال هشتاد و هشت با شرایطی متفاوت مواجه شد.

به دنبال خودکشی ناموفق یکی از کارگران این کارخانه در روز چهارشنبه چهارم بهمن ماه سال جاری، با سه عضو شورای اسلامی کارگران این کارخانه مصاحبه ای داشتیم که مشروح آن را در ادامه مطالعه خواهید کرد. اعضای شورا که آبان ۹۵ توسط کارگران انتخاب شده اند، نخواستند که نامی از آن ها بیاید و به همین دلیل متن به شکل یادداشت تنظیم شده است. البته این افراد تاکید دارند که برای تمامی مطالب و آمار و ارقام مطرح شده، مدرک و سند معتبر داشته و حاضر به دفاع از این صحبت ها هستند.

 

خودکشی یک روز بعد از تجمع استانداری

آخرین تجمع کارگران کاشی اصفهان به سه شنبه سومین روز بهمن ماه سال جاری در مقابل استانداری اصفهان بر می گردد. روز بعد از این تجمع که با حضور نزدیک به هشتاد کارگر همراه بود، در حالی که نمایندگان کارگران پیگیر مشکلات در مرکز استان بودند، خبر اقدام به خودکشی یکی از کارگران منتشر شد.

این کارگر با نزدیک به چهل و پنج سال سن و ۱۶سال سابقه کار، در اولین ساعات روز خود را به بالای یکی از پنج تانکر آب کارخانه رسانده و از قصد خود برای خودکشی خبر می دهد. با اعلام این خبر، نیروهای آتش نشانی و انتظامی به سرعت در محل حاضر شده و طی صحبت هایی، این کارگر را از اقدام به خودکشی منصرف می کنند. این کارگر اهل جبهه و جنگ، از متعهدترین نیروهای کارخانه محسوب می شود ولی بار سنگین مشکلات زندگی، او را مجبور به چنین انتخابی می کند.

 

۳۳۰ نیرو با قرارداد یک ماهه

از مجموع نیروی رسمی کارخانه نزدیک به سی نفر باقی مانده اند ولی نزدیک به ۳۳۰ نفر هم در قالب قراردادی با کارخانه همکاری دارند که قراردادهای آنان به صورت یک ماهه تمدید می شود. پیش از واگذاری، قراردادها از سه ماه تا یک سال تنظیم می شد ولی با بحرانی شدن شرایط این عدد در سال های اخیر تدریجا به یک ماه کاهش پیدا کرده است. مشکلات کارگری زمینه طلاق برخی نیروها را فراهم کرده و امکان درگیر شدن آن ها در معضلاتی مانند اعتیاد را افزایش داده است.

بیشتر این کارگران از ابتدای آغاز به کار کارخانه، در این مجموعه حضور داشته اند و با احتساب سال هایی که در دیگر مراکز صنعتی کار کرده اند، سابقه کاری هر کدام به حدود هجده سال می رسد. کارخانه در سال های قبل از واگذاری، برای بیش از ۱۲۰۰ نفر به صورت مستقیم ایجاد شغل کرده بود.

 

از سود ۱۲میلیاردی تا بدهی ۴۰۰ میلیاردی

مدارک و اسناد نشان می دهد که این کارخانه در دورانی که برخی شرکت ها و بانک های دولتی، عمده ترین سهامدار آن محسوب می شدند، سالیانه نزدیک به ۱۲میلیارد تومان سود خالص داشته ولی پس از هشت سال واگذاری به بخش خصوصی، مجموع بدهی مستقیم و غیر مستقیم آن به عدد ۴۰۰میلیارد تومان بالغ شده است.

نیمی از این بدهی کلان مربوط به مطالبات مجموعه های تامین کننده مواد اولیه، بیمه، شرکت های خدمات رسان و دیگر ارگان های دولتی و بانک ها است و بقیه آن ماحصل تسهیلاتی است که به نام و ضمانت اسناد کارخانه گرفته شده ولی در این مجموعه به مصرف نرسیده است.

کاشی اصفهان در دوران اوج فعالیت، دفاتر فروشی در اصفهان و تهران دایر کرده بود و علاوه بر خرید سهام های قابل توجه در کارخانجات مختلف، چندین ویلا را نیز در چادگان در اختیار داشت. نیروهای بازنشسته کارخانه نزدیک به ۱۴میلیارد تومان طلب دارند و شاغلین نیز یازده میلیارد تومان بابت شانزده ماه حقوق و عیدی سه سال اخیر طلبکارند.

با پیگیری های صورت گرفته، احکام مربوط به وصول مطالبات کارگران نیز صادر شده و در همین راستا  واحد شماره سه کارخانه به مزایده گذاشته شده ولی با وجود دو نوبت چاپ آگهی در روزنامه های کثیر الانتشار، هنوز کسی حاضر به خریداری آن نشده است. این واحد را اسحاق جهانگیری در سال هشتاد و سه در جایگاه وزیر صنعت افتتاح کرده بود.

 

یک سال، مدیریت کارگری

از اواخر سال گذشته که کارگران با عدم حضور موثر اعضای هیات مدیره کارخانه مواجه شدند، سه عضو شورای اسلامی کارگران در کنار یکی از مدیران سابق کارخانه که از آخرین مدیر عامل حکم تنفیذ دارد، مدیریت کارخانه را در دست گرفته و توانسته اند در سال جاری، ۵ماه حقوق  به پرسنل پرداخت کنند.

این کارگران ساده که هیچ گونه سابقه مدیریتی در چنین سطحی نداشته اند، کار خود را  از صفر شروع کرده و با وجود مشکلات متعدد توانسته اند به برکت صبوری و همراهی دیگر کارگران، کارنامه نسبتا موفقی به ثبت برسانند که گزارش مشروح آن را برای پنج دستگاه متولی شهرستان نیز ارسال کرده اند.

 

احیاء کارخانه با ۵میلیارد وام

علی رغم مشکلات و بدهی های سنگین کارخانه کاشی اصفهان، اعضای شورای اسلامی کارگران معتقدند که در صورت پرداخت تسهیلات پنج میلیارد تومانی و تولید ماهیانه ۴۰۰متر مربع انواع کاشی ، امکان احیاء این مجموعه و حفظ اشتغال بیش از ۳۵۰ کارگر و حتی افزایش آن به هزار و دویست نفر نیز وجود خواهد داشت. البته بخش قابل توجهی از این تسهیلات در قالب پرداخت حق بیمه، مالیات و تسویه قبوض به دولت باز گردانده می شود.

این کارخانه که روزگاری یکی از مرغوب ترین کاشی های دیوار کشور را تولید می کرده، همچنان به عنوان سرمایه ای ملی شناخته شده و کارگران خواستار توجه ویژه مسئولان شهرستانی و استانی جهت حفظ سرمایه گذاری میلیاردی صورت گرفته در کارخانه هستند.

در این میان، مهمترین مشکل نداشتن جایگاه حقوقی اعضای شورا است به طوری که دستگاه های مختلف برای کمک به این مجموعه، با محدودیت های متعددی مواجه هستند و امکان انجام اقداماتی همچون پرداخت تسهیلات در شرایط فعلی وجود ندارد.

گردش مالی این کارخانه در حدی است که یکی از شرکت های طرف قرارداد اعلام کرده حاضر است از طلب ۸۰۰میلیون تومانی خود چشم پوشی کند تا کارخانه دوباره رونق بگیرد. در صورت تعطیلی کارخانه، صدها شغل ایجاد شده در مجموعه های تامین کننده مواد اولیه کارخانه نیز مورد تهدید قرار خواهد گرفت.

 

تقدیر و انتقاد از مسئولان

مسئولان شهرستان و استان تاکنون کمک های زیادی به کارگران در قالب تمدید دفترچه های بیمه، تمدید مهلت پرداخت بدهی های مربوط به شرکت های خدمات رسان و جلوگیری از اجرای برخی احکام ضبط اموال داشته اند ولی به نظر می رسد با توجه به ادامه بلاتکلیفی در مدیریت کارخانه، اولین و مهم ترین کار باید در عرصه تعیین تکلیف قانونی هیات مدیره کارخانه صورت گیرد. برخی مدعی هستند که شرکت های دولتی واگذار کننده کارخانه، به دلیل عدم اجرای تعهدات بخش خصوصی، هنوز کارخانه را به صورت نهایی واگذار نکرده اند.

کارگران کاشی اصفهان، از حمایت ها و اقدامات فرمانداری، دادگستری، اداره کار و دیگر دستگاه های متولی برای ادامه فعالیت کارخانه و حل برخی مشکلات تقدیر می کنند ولی معتقدند که برخی دیگر مسئولین نیز می توانستند با رایزنی های بیشتر، زمینه ورود برخی از مدیران ارشد کشور به موضوع را فراهم کنند. «برخی توپ را به زمین دیگر مسئولان انداخته و حتی حاضر نشده اند که یک بار در کارخانه و جمع کارگران معترض حضور پیدا کنند.»

کارگران از برخی آمار مسئولان در خصوص رونق تولید و اشتغال سر در نمی آورند و معتقدند که وقتی میلیاردها تومان سرمایه این کارخانه معطل تصمیم مدیریتی و پرداخت تسهیلات مانده، اعطای وام برای راه اندازی واحدهای تولیدی جدید چندان منطقی به نظر نمی رسد.

کارگران از مسئولان سپاه و بسیج شهرستان نیز تشکر ویژه ای دارند که با وجود نداشتن مسئولیت در این خصوص، ماه ها است که شنونده درد و دل های آنان بوده اند و در حد توان و اختیارات برای رفع مشکلات، رایزنی کرده اند.

کارخانه کاشی اصفهان

کارخانه کاشی اصفهان

کارگران کاشی اصفهان،۵۶۰۰ماه حقوق معوقه دارند