گرانی بد شکلی که هر دو طرف نان را می سوزاند

همزمان با اعلام دولت مبنی بر دادن مجوز به واحدهای نانوایی جهت افزایش حدود ۳۰ درصدی قیمت انواع نان در استان های مختلف،در اصفهان نیز این امر با اعمال تغییرات جدید قیمتی از دیروز اعمال شد ولی نقطه قابل توجه در این موضوع تعیین نرخ ۲۱۰ تومانی برای تافتون های ماشینی و تنوری به عنوان […]

همزمان با اعلام دولت مبنی بر دادن مجوز به واحدهای نانوایی جهت افزایش حدود ۳۰ درصدی قیمت انواع نان در استان های مختلف،در اصفهان نیز این امر با اعمال تغییرات جدید قیمتی از دیروز اعمال شد ولی نقطه قابل توجه در این موضوع تعیین نرخ ۲۱۰ تومانی برای تافتون های ماشینی و تنوری به عنوان پر استفاده ترین نوع این محصول است که به دلیل مشکل گرد نبودن قیمت اعلامی،نانوایان و مردم را در وضعیت بدی گرفتار کرده است.

این افزایش قیمت در حالی اتفاق افتاد که همزمان با کاهش یارانه اختصاص داده شده دولت به آرد نیز قیمت هر کیسه چهل کیلوگرمی آرد ۱۲ درصد سبوس گیری شده از حدود ۲۳ هزار تومان به ۳۱ هزار و پانصد تومان افزایش پیدا کرد که با یک محاسبه ساده می توان متوجه شد از مجموع قیمت ۲۱۰ تومانی یک تافتون معمولی، ۱۰۵ تومان تنها صرف خرید آرد آن و بقیه نیز باید به اموری مانند هزینه کارگری،قبوض مختلف و دیگر هزینه های ثابت یک نانوایی اختصاص داده شود.

با توجه به افزایش قیمت رخ داده در آرد نانوایان می توان نتیجه گرفت که از مجموع افزایش قیمت ۵۰ تا ۶۰ تومانی پر مصرف ترین نوع این محصول،تنها ۳۰ تومان سهم نانوا خواهد بود و یا به عبارتی پس از حدود ۳ سال به طور متوسط قیمت این فرآورده تنها سالی ۱۰ تومان افزایش پیدا کرده که این امر در مقایسه با حداقل آمار تورم سالیانه اعلام شده که حول و حوش عدد ۲۵ درصد است، به خوبی عدم افزایش بهره وری و صرفه اقتصادی را در چنین واحدهایی نشان می دهد.

متاسفانه نبود صرفه اقتصادی مناسب در این بخش باعث شده که طی سالهای اخیر با کاهش کیفیت نان،پدیده ای به نام عرضه خارج از شبکه آردهای دولتی توزیع شده و دیگر اشکال تخلفاتی باشیم که همه در مجموع بخش زیادی از هزینه پرداخت شده از بیت المال را به عنوان یارانه آرد و نان به هدر می دهند و عملا مردم و نانوایان را از چنین کمک هایی محروم می کنند.

به نظر می رسد آزاد سازی کامل قیمت آرد علاوه بر آنکه زمینه چنین تخلفاتی را در بخش توزیع آرد دولتی از بین خواهد برد، با رقابتی کردن هر چه بیشتر فعالیت نانوایی ها به بالا رفتن کیفیت محصول خروجی آنها به عنوان قوت اصلی سفره های مردم نیز کمک خواهد کرد.

تجربه موفق نانوایی های محلی و خانگی که این روزها با استقبال بسیار خوب مردم نان با کیفیت خود را با استفاده از آرد کاملا آزاد و قیمت بعضا تا دو برابری دیگر نانوایان عرضه می کنند، موید این مطلب است و می تواند به عنوان یک الگوی موفق در سطح کشور مطرح و اجرایی شود.

البته در شرایط فعلی نیز مسئولان مربوطه می توانند با اعلام نرخ های اصلاحی منطقی که امکان پرداخت پول آن بدون دغدغه نبودن پول خرد نیز مطرح نباشد،مردم و نانوایان را از این سردرگمی و بلا تکلیفی خارج کنند.

لازم به ذکر است که در مرحله قبلی افزایش قیمت نان در نجف آباد نیز،مسئولان کارگروه آرد و نان شهرستان به همین دلیل با اعمال برخی تغییرات جزئی در وزن چانه، قیمت ۱۵۰ تومان را به جای ۱۶۰ تومان اعلامی استان به واحد های نانوایی ابلاغ کردند که این امر با استقبال مردم نیز مواجه شد.

منبع:خبرگزاری ایمنا